Celebritatea are nume romanesc: Alexandru Maftei

Posted on 30/07/2012

0


Numele lui Alexandru Maftei apare în enciclopedia artizanilor europeni, pe același nivel cu firme mai vechi de 100 de ani.

Iata povestea unui pantofar roman care a reusit să devină unul dintre cei mai bine cotați meșteșugari din Viena.

Alexandru Maftei a învățat să fabrice pantofi de la 15 ani într-un atelier de cizmărie, parte a unei cooperative din Piatra Neamț. După ce în anii ’60 „meșteșugul“ pantofarilor era înlocuit cu producția industrială, tânărul se decide să pornească pe cont propriu și deschide alături de alți pantofari un atelier în care se ocupa de fabricarea produselor din piele, de la încălțăminte la curele și piese de îmbrăcăminte. Cu doi ani înaintea căderii cortinei de fier, Maftei face din nou o schimbare și reușește să ajungă în Viena, cu gândul de a se stabili permanent în Statele Unite. În timpul unei plimbări pe străzile capitalei austriece observă într-o vitrină o vioară și o pereche de pantofi excelent executată. În timp ce studia manufactura încălțămintei proprietarul magazinului intră în vorbă cu el și, după o discuție despre producția artizanală a pantofilor, îi propune să dea o probă și să se alăture firmei Scheer, unul dintre cele mai prestigioase nume din domeniu în Austria, dar și pe întreg continentul.

După câțiva ani în care a fost angajat al atelierului, Alexandru Maftei găsește oportunitatea de a-și începe din nou, propria afacere. În 1996 preia spațiul unui pantofar vienez ieșit la pensie și își montează cu încredere numele deasupra vitrinei. La 16 ani de la deschidere fondatorul are încrederea de a spune că singura diferență calitativ[ între pantofii produși de Scheer și propria său atelier este numele „Maftei“.

Afacerea este una de familie. În Viena există două magazine în care Alexandru Maftei ia săptămânal măsura clienților, iar în București un al treilea magazin funcționează condus de nepotul său, Radu Morariu. O altă rudă se ocupă de atelierul din Piatra Neamț care onorează atât comenzile din România cât și cele din Austria și care manufacturează fiecare pereche de pantofi.

Maftei produce acum orice tip de pantof. Alexandru Maftei este încă singurul din familie care se ocupă de manufacturarea calapoadelor, cel mai dificil proces din fabricarea unui pantof pe comandă, în timp ce magazinele și reprezentanțele răspândite în Viena, București sau Moscova iau măsurile și atrag noi clienți. O pereche de pantofi vine cu o garanție de 10 ani, mai puțin tocul și talpa care trebuie schimbate în mod regulat, iar avantajul este că prin comparație cu restul pieței europene, prețurile sunt de aproape trei ori mai mici.

Cum se face o pereche de pantofi pe comandă?

Simplu – pentru client-  in doar cativa pasi. Rezultatele? incredibile si de durata

1. Clientul face alegerile de piele, model și detalii;

2. Se iau măsurătorile pentru fabricarea calapodului:

– grosimea deasupra degetului mare

– conturul lateral

– amprenta tridimensională a piciorului

3. Se notează vârsta, greutatea, înălțimea și mențiunea unei boli precum diabetul care are ca efect umflarea picioarelor;

4. Foaia cu măsurători este folosită pentru fabricarea unui calapod de lemn de către o mașină specială care apoi se finisează manual până când ia forma piciorului;

5. Peste calapod începe construcția unui pantof de probă, cu talpă de plută și materiale provizorii;

6. Clientul probează pantoful provizoriu pentru ca pantofarul să observe unde mai trebuie făcute reglaje

7. Urmează apoi fabricarea pantofului real

– croirea pielii, montarea ramei și a unei tălpi intermediare de plută + talpa de piele care se coase de ramă

Rezultatul merita toata osteneala!

Iata o poveste “marca proprie” cu rezonanta internationala, care ne poate fi exemplu in demersul de dezvoltare a unor afaceri mici sau a unor calitati personale.

Increderea, munca si perseverenta pot fi ingredientele unor astfel de reusite!

 

Sursa: http://www.stylereport.ro/

 

Reclame
Posted in: Ne place