Antreprenori ” in timpul liber”

Posted on 13/08/2012

0


Periplul nostru continua cu o noua poveste de viata, inedita si inspirata si ea… cea a Cristinei Ivan.

Cristina Ivan, organizator de evenimente la Camera Consultanților Fiscali și proprietara unuia dintre cele mai șic magazine din Centrul Vechi: Atelier Aiurea. Oaza de obiecte vintage (sau de creații noi cu aer de vintage) după care scotocește chiar ea prin lume îi ocupă, după propriile afirmații, fix „99,5” la sută din timpul liber.

Când o vezi intrând pe ușa magazinului, într‑o ținută parcă desprinsă din anii ’20, nu ai bănui că vine după mai bine de opt ore de muncă. „Când intru în magazin, uit de tot, e terapia mea de după job”, râde ea.

A început să‑și dea frâu liber pasiunii pentru obiecte inedite de modă în timp ce lucra la PriceWaterhouseCoopers. Pe atunci făcea parte dintr‑un grup mai mare de „corporatiste” care se strângeau după serviciu și pictau pantofi originali și lămpi ieșite din comun.

Între timp, pasiunea și‑a găsit un făgaș concret de desfășurare în Centrul Vechi, unde „Atelierul Aiurea” tronează din 2010, după o investiție de 10.000 de euro. „La 31 de ani, eu m‑am apucat să învăț business de la zero”, recunoaște Cristina. „Când îți dorești ceva suficient de mult și cunoști domeniul, merită să te arunci cu capul înainte”.

A avut destule probleme pe parcurs, majoritatea legate de zona problematică în care se află situat magazinul, una încă răscolită de excavatoare și picamere. Iarna trecută, spre exemplu, clienții puteau ajunge la atelier doar mergând pe un podeț improvizat peste un șantier deschis.

Chiar dacă lucrurile s‑au ameliorat între timp, provocările unei afaceri aflate la început de drum nu sunt o bagatelă iar domeniul ales – hainele vintage – este unul care cere timp și migală. Pentru ținutele vechi, cu poveste, Cristina scotocește prin magazine și piețe de specialitate din Londra, Paris sau Rotterdam. Lunar, investește circa 1.000 de euro în aceste cumpărături tematice făcute în escapadele de weekend, iar businessul ei este unul laborios, aflat într‑o echilibristică fragilă între cerere și ofertă. „Nu există niciodată o sursă stabilă de vintage, trebuie să cauți mereu în alte părți, să știi să faci diferența între veritabil și fals”, sintetizează ea provocarea „vânătorului” de obiecte vechi, inedite și bine‑păstrate.

În magazin are și câteva piese de rezistență, precum o rochie de dantelă din 1920, care costă 1.500 de euro, dar majoritatea obiectelor au prețuri „decente”. La fel ca Radu și Anca Apostoae, încearcă să profite de Facebook și de valul evenimentelor culturale de la noi pentru a‑și promova afacerea cu bani puțini: fie că este vorba de participări la Noaptea Muzeelor, de petreceri tematice și sesiuni de sfaturi vestimentare pentru cliente ori de expoziții ieșite din comun (precum cea a unor tablouri ale căror detalii și elemente se regăsesc în haine și accesorii lucrate manual). Consumul de timp, însă, îl depășește cu prisosință pe cel financiar.

Se poate convinge cu ochiul liber oricare dintre cei peste 5.400 de fani Facebook ai Atelierului Aiurea, care primesc zilnic update‑uri, mesaje de concurs și galerii foto cu combinații de ținute vintage făcute de Cristina: „Meșteresc mult la fiecare haină din magazin, tot timpul modific câte ceva”.

Când face ceea ce îi place atât de mult, timpul pare să se dilate astfel încât să facă loc și pentru job, și pentru magazin, și pentru suita de activități conexe businessului. „Jobul meu de zi m‑a ajutat și în comunicarea cu oamenii din magazin, m‑a deschis și m‑a învățat cum să‑i abordez și să‑i atrag în universul meu”, recunoaște Cristina.

Pentru viitor, visează la un site cu obiectele sale vintage, dar și la un al doilea business care să nu aibă legătură directă cu atelierul, ci cu frumosul în general. Fie el vintage sau nu. „Mi‑aș dori să pot învăța femeile cum să‑și combine hainele din garderobă astfel încât să pară de fiecare dată altele”. Până atunci, își consiliază clientele din magazin și oferă chiar și servicii de închiriere de ținute pentru diverse evenimente.

Reclame
Posted in: Ne place