Teatrul cafenea sau cafeneaua pentru teatru?

Posted on 17/10/2012

0


Oricum ai gandi-o, socoti-o sau calica-o ,realitatea este aceeasi: cultura revine un “bun de larg consum” , accesibil si atragator , datorita lor, celor care au inteles !

Au inteles ca arta, cultura vine de la oameni si trebuie sa ramana pentru oameni, adica accesibila!

Au inteles ca societatea se schimba, oamenii sunt in miscare iar acceptiunea asupra asupra artei, a actului artistic poate fi si ea pusa sub semnul ….noului.

O piesa de teatru altundeva decat pe o scena?

Da!

In vechime  in piete publice, in zilele noastre se intampla in locuri publice: restaurante, baruri, localuri.

Pe o altfel de scena, intr-un altfel de décor…dar aceleasi povesti, aceleasi piese de impact.Actul artistic, valoarea si profunzinea raman , doar oamenii si locul sunt schimbate.

 

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?“, în Centrul Istoric, este doar una dintre piesele de teatru jucate într-un spațiu diferit de scena teatrelor cu care ne-am obișnuit deja.

Un loc , un act, sinonim  unui adevărat business.

Tot mai multe săli „atipice“, după modelul „teatru/improvizație-cafenea“, concept dezvoltat în Europa de Vest  apar in peisajul local.

 

 

După cunoscutele Green Hours, La Scena și, mai nou, Godot Café‑Teatru, dezvoltate de antreprenori locali, nume noi încep să se impună, că doar „este loc în piață, mulți actori vor să joace“, după cum spune Geoge Remeș, proprietarul de la Godot, de profesie actor.

Aceste investiții sunt benefice atat pentru public- care gaseste arta si regaseste dramaturgia altfel decat pana acum, cat si pentru  actorul tânăr, „neconsacrat“, care își dorește să se afirme.

 

 „Teatrul e într-o continuă mişcare şi ceea ce e interesant sunt chiar formele noi, modurile diferite de atacare a temelor mari teatrale“, spunea într-un interviu Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Mișcare care se observă și în spațiile „cafenea-teatru“.

 

Sali noi, pentru piese vechi

Revenind la investitori, Dragoș Panait, acquisition & development manager Red Angus Steakhouse, anunță o nouă investiție într-o sală diferit amenajată, în Centrul Istoric. „Săptămâna trecută am deschis sezonul, dacă pot spune așa. Am luat pauză pe timpul verii, revenind cu o schimbare a decorului, care este acum unul Western, completat cu masa de biliard și tabla de darts. Joia trecută am avut prima piesă de improvizație, urmând să avem și seri de karaoke, scene de teatru și muzică live“, detaliază Panait.

Extindere la Godot

Un alt investitor, George Remeș de la Godot, numără deja încasările din teatru – anul trecut, cifra de afaceri a depășit 100.000 de euro -, și se pregătește să deschidă o nouă sală, tot în Centrul Istoric, acolo unde funcționează acum Godot Cafe. Este vorba despre spațiul de la subsolul clădirii, pe care îl va transforma într-un fel de studio cu o capacitate de 40 de locuri, ideal pentru piese de teatru în două persoane.

În plus, strategic vorbind, lucrează acum la un plan prin care să faciliteze prezența studenților la piesele de teatru: o reducere de 30% la prețul biletului. Practic, la Godot se joacă în fiecare seară, media fiind de 110 spectatori pe spectacol, în sala mare, potrivit lui George Remeș.

Pretul unui bilet in aceste cafenele-teatru este cuprins intre 10-30 de lei.

 

Idee  noua  de business, bazata pe preocupari vechi, pe dragoste pentru frumos!

 

 

Anunțuri
Posted in: Ne place