Traditie, continuitate si inventivitate

Posted on 11/09/2013

0


DOVLECEL …DIN GENERAŢIE ÎN GENERAŢIE

Cine este Dovlecel si cine a auzit de el? Copiii de ieri si cei de azi, parintii:)…poate….

Ma bucur sa constat ca artistii nostri nu dorm: vin cu proiecte innovative, creeaza, se inspira, ne invata, ne distreaza dar cel mai tare ma bucur ca resusesc sa reinventeze elementele autohtone. Sa le scoata de la naftalina si sa le „pieptane frumos” pentru a le prezenta si celor nascuti in zilele noastre:), celor care nu stiu de „Mihaela”, bombonelele CIP , Gumela , Brifcor …si lista va sta la dispozitie spre completare.

Aopen a busiensss vrea sa va prezint o tanara artista , pe Alina Rădulescu de la Pumpkin  care  dă viață în format 3D unor personaje de poveste. Creează costume elaborate pentru serbări, de la iepuraşi cu pălărie de morcovi în cap şi până la ,,Mutulică“ din Albă-ca-Zăpada, cu frac de catifea, cămăşuţă tip ie şi tichie lungă până-n pământ.Pentru că nu poate și nu vrea – si bine face:)- să concureze cu creațiile din plastic, ,,made-in-China“ care reprezintă eroi ai filmelor Disney, Alina se rezumă la a recrea din mătase, bumbac sau lână personaje neaoșe din basmele românești, precum şi eroi ,,clasici“: dinozauri, gărgărițe, iepurași sau…dovlecei.

Și, pentru ca basmul să fie basm, totul a început cu… un măgăruș, mai exact un personaj din ,,Muzicanţii din Bremen“. La acea vreme, Alina renunţase la job şi tocmai îşi deschisese propriul atelier de creaţii vestimentare pentru promoţii. Un cuplu de prieteni, părinţii micului ,,muzicant din Bremen“, a rugat-o atunci să-i ajute cu un costum pentru serbare. Pentru că nu avea experienţă în domeniul creaţiei pentru copii, dar promisiunea era deja făcută, Alina a ales varianta (aparent) simplă: o comandă de pe internet.

Primirea coletului a fost, însă, o mare dezamăgire: măgăruşul găsit cu greu nu arăta ca pe site, era confecţionat din materiale sintetice şi, stupoare, era creat pentru copii ,,între 3 şi 5 ani“. S-a apucat să-l modifice împreună cu echipa ei (formată din patru persoane), iar întreg procesul de creaţie i-a zgândărit creativitatea: ,,Mi-am zis că, după asta, zău dacă nu mă apuc să fac şi eu costume!“.

Aşa au apărut gărgăriţele cu antene, dinozaurii cu cozi multicolore, ţinutele populare reinterpretate, Crăciuniţele şi celelalte zeci de costume aşezate atent pe umeraşele din atelierul său, o casă veche în care a copilărit cândva actriţa Marga Barbu.

Totul se face la comandă, în trei zile, în funcţie de fantezia fiecărui copil în parte şi, chiar dacă din schiţele ei au ieşit până acum o mulţime de personaje de poveste, Alina nu se consideră designer, ci doar un antreprenor care face ceea ce-i este drag. Poate cel mai drag i-ar fi să ştie că toate costumaşele care ies din atelierul ei vor fi păstrate pe mai departe de de copiii de astăzi, putând fi transmise şi următoarei generaţii. ,,Ştiu că nu se mai fac lucruri durabile în ziua de azi, că purtăm o dată şi apoi aruncăm“, recunoaşte ea. ,,Dar cred că un lucru frumos, făcut cu suflet, care transpune copilul într-o poveste, o să rămână ceva demn de păstrat pentru mai departe“.

Pentru Alina, dar şi pentru noi toţi, e un semn bun că nostalgia copilăriei a redevenit ,,cool“. Ori, mai bine zis, că noi, oamenii mari, ne-am încumetat să-i oferim din nou locul pe care-l merită. Ca un costum minuscul, purtat cândva la o serbare şi conservat cu grijă pe cel mai înalt raft al dulapului memoriei noastre. Suficient de ascuns cât să nu-l zărim de fiecare dată când deschidem uşa, dar totuşi îndeajuns de aproape pentru ca, ridicându-ne pe vârfuri şi întinzând mâna, să-l găsim aşteptându-ne cuminte, la locul lui dintotdeauna.

Povestea continua si, in curand vom pune „reflectoarele” si pe cinematografia romaneasca, care, reincepe sa devina un brand si un business in toata regula.

LoveBuilding va spune ceva?:)

Reclame
Posted in: Ne place